Dukketeaterforestilling

– om at føle sig fremmed og om at høre til

Belonging handler om, hvordan det føles at flytte til Danmark fra et andet land. Projektet udforsker, udtrykker og behandler oplevelsen af at komme til et nyt land gennem en dukketeaterforestilling baseret på fortællinger og erindringer fra immigranter og flygtninge.

Der er i dag en tendens til, at vi fokuserer meget på de negative aspekter af immigration, men kan immigranter ikke også rykke et land frem og skabe positiv udvikling og diversitet?

Belonging er et meget personligt projekt for Rebekah Caputo, som står bag TEATER animisme. I 2015 emigrerede hun nemlig selv til Danmark fra England sammen med sin mand. Rebekah fandt det meget svært pludseligt at bo et helt nyt sted uden venner, job eller omgangskreds. Hun følte sig rodløs, usikker og angst. Fem år senere er hun dog taknemmelig over at sige, at det ikke længere er tilfældet. Nu er Danmark hendes hjem.

I Belonging har TEATER animisme sat sig for at indsamle beretninger fra mennesker, som er flyttet til Danmark. Mennesker, som ikke havde andet valg end at forlade deres hjemland; mennesker, som kom hertil i jagten på et bedre liv; og mennesker, som bare flyttede for sjov. Det vil ikke være enkeltpersoners livshistorier, men brudstykker fra mange forskellige menneskers minder om hændelser, møder og oplevelser.

Formen er en blanding af objektanimering, hvor karakterer skabt af fundne ting spiller op til hovedpersonen, en dukke skabt af et enkelt ark papir. Fortællingen bliver sat i scene i en popup-scenografi, der med udgangspunkt i et helt enkelt bord udfolder mangeartede verdener og magiske fortællinger, der opstår i publikums bevidsthed, i fysisk scenografi og gennem brug af lavteknologi som lommelygtlys og håndholdte projektioner.

 

Rebekah håber, at publikum går ud fra forestillingen med en fornemmelse af forundring over, at de kan føle så meget empati og håbefuldhed for et stykke papir.

Forestillingen har premiere på Teater Refleksion 3. juni 2021 og turnerer efterfølgende til alle workshopstederne. Den kan opleves på Dokk1 i lille sal 23. juni 2021.

Fortællingerne er indsamlet til en række dukkemagerworkshops over vinteren 2020-2021 på Dokk1, i Gellerup, på Røde Kors’ asylcenter i Jelling og på Godsbanen i Aarhus. Dukkerne, som skabes til de forskellige workshops, bliver udstillet på ”Torvet” på Dokk1, hvor den kan opleves en måned fra 12. februar 2021.

Medvirkende:

Kunstnerisk leder, instruktør og performer: Rebekah Caputo

Udstillingsdesign og scenografi: Pernille Madsen og Rebekah Caputo

Workshopassistent: Roser Cussó

Dukkemagerkonsulent: Sig Jessen Hymøller

Rådgivende instruktør: Bjarne Sandborg

Lyddesign: Rob Macay

Lysdesign: Morten Ladefoged

Fotograf: Farzad Soleimani